Anti-malwareDen stadig stigende udbredelse af malware og spyware gør det nødvendigt at sikre sig så godt som muligt mod det skadelige software. Og samtidigt er det også godt på forhånd at have styr på, hvad du skal gøre, hvis du skulle være så uheldig at din computer bliver inficeret.

Hvis din computer er blevet ramt af malware eller du er usikker på, om der evt. er nogen, som har utilsigtet adgang til dit udstyr, kan du hente hjælp via denne artikel.

 

Malware kort fortalt

Der findes mange forskellige former for malware (malicious software). Malware er i sin simpelhed et program, der kan inficere din computer med virus, trojanske heste, adware m.v. Når malware-programmet er blevet installeret, kan en hacker infiltrere og misbruge din computer til forskellige og ofte kriminelle formål.

De typiske symptomer du kan opleve, hvis computeren er inficeret er, at den f.eks. virker langsom, at din internet browsers startside er blevet ændret eller at adgangen til internettet måske slet ikke fungerer. Symptomerne kan være forskellige afhængig af hvilken type malware computeren er ramt af.

 

Hvordan bliver computeren inficeret?

Som oftest inficeres en computer med malware eller spyware via vedhæftede filer eller links i emails eller via deciderede spam-hjemmesider, som brugeren besøger. Men det er ikke nødvendigvis, fordi du selv uforvarende kommer til at trykke på et link, som sender dig til en hjemmeside med malware eller fordi du kommer til at åbne en inficeret fil, at computeren bliver ramt. Mange computere bliver nemlig også ramt, via ellers helt legitime og troværdige hjemmesider. Nogen kan måske huske, da Ekstabladet.dk havde et reklamebanner, som var inficeret. Du kan se historien fra dengang her og her. At helt almindelige hjemmesider bliver inficeret med malware er faktisk et problem, som er i stigning og som alle hjemmeside-ejere bør være opmærksomme på.

 

Hvad gør du hvis skaden er sket?

Hvis skaden er sket, er der flere måde at gribe sagen an på. Men som udgangspunkt bør du starte med at få renset computerens harddisk. Heldigvis findes der flere (gratis) malware scanner programmer til det formål.

Malwarebytes Anti-malware

Et af de programmer der kan scanne og rense er Malwarebytes Anti-malware.  Programmet fås i en købeudgave, som beskytter kontinuerligt mod malware trusler, men fås også i en gratis udgave, som kan scanne din computers harddisk og rense den for malware, hvis skaden er sket.  Malwarebytes Anti-malware er et rigtig effektiv værktøj, som du kan benytte til at fjerne trojanske heste, rootkits, spyware og andet malware software. Malwarebytes Anti-malware er efter min vurdering et af de bedre værktøjer på markedet – selv i den gratis udgave.

Programmet kan hentes her og en uddybende engelsk guide kan findes her

Combofix

Et andet godt anti-malware program er Combofix. Dog er den grafiske brugerflade ikke så brugervenlig eller informativ som Malwarebytes Anti-malware – faktisk er der slet ikke et grafisk interface! Kort fortalt hentes programmet her. Du dobbeltklikker og afventer stort set bare, at scanningen og rensningen bliver gennemført.

En engelsk guide til combofix kan findes her

 

Hvor finder jeg hjælp?

Der findes mange gode anti-malware værktøjer. Og kan de ovenstående ikke løse dine problemer, anbefales det at rådføre sig med en specialist eller evt. at søge løsningen igennem et hjælpeforum.

Hvis din computer først er blevet smittet med malware kan du mange gange finde ud af, hvilket malware-program det drejer sig om, ved at “google” de symptomer du oplever. Herudfra kan der tit findes en metode til at fjerne det skadelige software. Ofte kan du være heldig, at ramme ind i en guide, som fortæller lige netop hvordan dit præcise problem løses. Men pas på hvad du gør. Er du ikke påpasselig, kan du opleve blot at gøre ondt værre.

Et god forum at søge hjælp på er http://www.spywarefri.dk/forum/.

 

Online scannere

På internettet findes der nogle såkaldte online scannere, hvor det ikke er nødvendigt at installere programmet, før du kan undersøge og fjerne eventuelle trusler i form af virus, spyware, malware osv. Mange online scannere er kombinerede programmer, som både scanner efter virus og malware/spyware. Online scannere er gode hvis du ønsker en hurtig “her og nu” test af din computer. Du kan bl.a. prøve disse to http://quickscan.bitdefender.com/en/ og http://housecall.trendmicro.com/au/index.html. En fordel ved online scannere er, at de altid er uptodate med viden om de nyeste malware trusler.

 

En sidste lille god tjeneste er www.jotti.org, hvor du kan scanne en enkelt fil ad gangen – p.t. med 19 forskellige antivirus/anti-malware programmer.

 

Disclosure: De nævnte programmer i artiklen bør køres med omtanke og på eget ansvar!